Web Analytics Made Easy - Statcounter

مطالعه روند حاکم بر ارتباطات علمی و تولید آثار علمی و پژوهشی در چند دهه گذشته موردتوجه جدی قرار گرفته و سبب شکل‌گیری مطالعات استنادی، کتاب‌سنجی و به‌ویژه علم‌سنجی به عنوان شاخه‌های نوین علم شده است

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا،  از دهه 1960-1970 به واسطه ایجاد پایگاه استنادی علوم توسط گارفیلد، استفاده از شاخص‌های علم‌سنجی به منظور ارزیابی عملکرد پژوهشی مرسوم شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مؤسسات مختلف از شاخص‌های متفاوتی برای رتبه‌بندی استفاده می‌کنند. این شاخص‌ها بسیار متنوع هستند و طیف وسیعی از کیفیت آموزش تا تعداد صفحات وب سایت دانشگاه و مساحت آن را در برمی‌گیرد.

مهم‌ترین شاخصی که در بسیاری از رتبه‌بندی‌ها به آن استناد می‌شود، کیفیت آموزش است. پارامترهای تأثیرگذار بر این شاخص در رتبه‌بندی‌های مختلف متفاوت هستند، اما عموماً تعداد فارغ‌التحصیلان دانشگاه و تعداد جوایز بین‌المللی کسب شده توسط دانشگاه به ویژه جایزه نوبل در این دسته قرار می‌گیرند. شاخص مهم دیگر در رتبه‌بندی، وجهه بین‌المللی دانشگاه است.

با توجه به اینکه در دنیای رو به جهانی شدن امروز، موفق‌ترین دانشگاه‌ها آنهایی هستند که بتوانند بهترین دانشجویان و اساتید را از سراسر دنیا جذب کنند، تعداد اساتید و دانشجویان بین‌المللی دانشگاه، کنفرانس‌های بین‌المللی و همکاری‌های بین‌المللی دانشگاه نیز از پارامترهای تأثیرگذار در این شاخص هستند. در ادامه به بررسی معروف‌ترین رتبه‌بندی‌های دانشگاه‌های جهان و جایگاه دانشگاه آزاد اسلامی در آنها می‌پردازیم.

رتبه‌بندی شانگهای یا رتبه‌بندی علمی دانشگاه‌های جهان

نظام رتبه‌بندی علمی دانشگاه‌های جهان یا شانگهای نخستین نظام رتبه‌بندی دانشگاه‌ها در چین است که از سال 2003 دانشگاه‌ها را در سطح جهان، قاره و کشور رتبه‌بندی می‌کند. این رتبه‌بندی بر مبنای شاخص‌های کمی بوده و سالانه بیش از 8 هزار دانشگاه جهان را مورد ارزیابی قرار داده و نتایج مربوط به هزار دانشگاه برتر جهان را منتشر می‌کند. این نظام رتبه‌بندی در سال2016 تنها 500 موسسه برتر جهان و در سال 2017  تنها 800 موسسه برتر جهان را معرفی کرد، ولی در سال 2018 شمار موسسه‌های برتر در این نظام به 1000 رسید.

سیاست افزایش موسسه‌های برتر در یک نظام رتبه‌بندی به منظور افزایش توجه کاربران انجام می‌شود. منبع گردآوری داده‌های نظام رتبه‌بندی شانگهای وب سایت جایزه نوبل، وب سایت مدال فیلدز، پژوهشگران پراستناد موسسه تامسون رویترز، پایگاه استنادی وب آو ساینس و پرسشنامه پر شده توسط دانشگاه‌ها است.

رتبه‌بندی موضوعی شانگهای در سال 2018 و 2019 در 54 رشته در قالب پنج حوزه کلی شامل حوزه مهندسی (22 رشته)، حوزه علوم پایه(هشت رشته) ، حوزه علوم زیستی (چهار رشته)، حوزه علوم پزشکی(6 رشته) و حوزه علوم اجتماعی(14 رشته) صورت گرفته است. تنها دانشگاه‌هایی می‌توانند در این حوزه‌ها مورد ارزیابی قرار گیرند که از حداقل تعداد تولیدات علمی در بازه زمانی 2017-2012 در پایگاه وب آو ساینس برخوردار بوده‌اند. این حد آستانه در رشته‌های مختلف متفاوت است.

رتبه‌بندی شانگهای در سال 2018 و 2019 از پنج شاخص به شرح جدول زیر جهت ارزیابی و رتبه‌بندی دانشگاه‌های برتر دنیا بهره گرفته است. وزن هر کدام از این شاخص‌ها متناسب با هر رشته تغییر می‌کند.

 

نظام رتبه‌بندی کیو اس

نظام رتبه‌بندی کیو.اس از سال 2004 سالانه دانشگاه‌های جهان را با استفاده از 6 شاخص ارزیابی 1000دانشگاه برتر را معرفی می‎کند. شاخص‌های اعتبار دانشگاه، اعتبار افراد شاغل، نسبت دانشجو به اعضای هیئت علمی، میزان استناد به هر عضو هیئت علمی، تعداد اعضای هیئت علمی بین‌المللی، تعداد دانشجوی بین‌المللی از مهم‌ترین شاخص‌های ارزیابی کیفی دانشگاه‌ها است که توسط نظام کیواس مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اطلاعات مورد نیاز این نظام رتبه‌بندی از طریق نظرسنجی از صاحب‌نظران حوزه‌ای موضوعی، نظرسنجی از کارفرمایان، پایگاه استنادی اسکوپوس و پرسشنامه‌ای که خود دانشگاه‌ها پر می‌کنند، گردآوری می‌شود. دانشگاه‌ها بر پایه نظام‌های رتبه‌بندی ملی، پیمایش‌های جهانی، درخواست دانشگاه‌ها و درخواست افراد برای ورود به گام ارزیابی این رتبه‌بندی گزینش می‌شوند. در ویرایش 2020 این رتبه‌بندی 6 دانشگاه صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، دانشگاه تهران، علم و صنعت، شهید بهشتی و دانشگاه شیراز حضور داشتند. در ویرایش سال 2017 رتبه‌بندی کیو اس دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه کشاورزی و جنگلداری رتبه 251 -300 جهانی را کسب کرد.

رتبه‌بندی جهانی دانشگاه‌های موسسه آموزش عالی تایمز

نظام رتبه‌بندی تایمز یکی از نظام‌های معتبر بین‌المللی است که از سال 2004 مراکز آموزش عالی را در سرتاسر جهان مورد ارزیابی و رتبه‌بندی قرار داده است. سالانه یک هزار و 400 دانشگاه برتر را معرفی می‌کند. منابع گردآوری اطلاعات در این رتبه‌بندی پیمایش‌های گوناگون در بخش‌های متفاوت، نمایه‌نامه استنادی اسکوپوس و پرسشنامه است. موسسه‌هایی که دوره کارشناسی ارائه نمی‌دهند در این نظام ارزیابی نمی‌شوند. افزون بر این، موسسه‌هایی که در پنج سال گذشته شمار مقاله‌های آنها در نمایه‌نامه اسکوپوس کمتر از هزار مورد، حداقل 150 مقاله در سال، است از ارزیابی کنار گذاشته می‌شوند. دانشگاه‌هایی نیز که 80 درصد یا بیش از 80 درصد فعالیت‌هایشان در یکی از 11 حوزه موضوعی است در این نظام ارزیابی نمی‌شوند. در آخرین ویرایش این نظام رتبه‌بندی در سال 2020 ،40 دانشگاه از ایران حضور داشتند.

نظام رتبه‌بندی لایدن

نظام رتبه‌بندی مرکز مطالعات علوم و فناوری لایدن به عنوان یکی از سیستم‌های رتبه‌بندی معتبر بین‌المللی در کشور هلند است که از سال 2007 به صورت سالانه، دانشگاه‌ها را براساس تأثیر علمی و همکاری‌های علمی و شاخص‌های جنسیتی و با استفاده از شاخص‌های علم‌سنجی ارزیابی و رتبه‌بندی و 1000 دانشگاه برتر جهان را معرفی مینماید. این نظام برای گردآوری داده‌های مورد نیاز پایگاه استنادی وب آو ساینس را مورد استفاده قرار می‌دهد. شاخص‌های مورد استفاده در این نظام رتبه‌بندی به شرح زیر است:

تولیدات علمی:

تعداد انتشارات علمی دانشگاه به زبان انگلیسی

تعداد انتشارات علمی دانشگاه با یک یا چند نویسنده

تعداد انتشارات علمی دانشگاه که برگشت داده نشده

تعداد انتشارات علمی دانشگاه منتشر شده در مجله‌های اصلی

شاخص‌های تأثیر علمی:

تعداد کل انتشارات علمی دانشگاه

تعداد و نسبت تولیدات علمی دانشگاه که جزو 1درصد بالای تولیدات علمی پراستناد هستند.

تعداد و نسبت تولیدات علمی دانشگاه که جزو 5درصد بالای تولیدات علمی پراستناد هستند.

تعداد و نسبت تولیدات علمی دانشگاه که جزو 10درصد بالای تولیدات علمی پراستناد هستند.

تعداد و نسبت تولیدات علمی دانشگاه که جزو 50 درصد بالای تولیدات علمی پراستناد هستند.

مجموع استنادهای دریافتی تولیدات علمی دانشگاه و میانگین استنادات دریافتی

مجموع استنادهای دریافتی تولیدات علمی دانشگاه و میانگین استنادات دریافتی نرمال شده براساس حوزه موضوعی وسال

شاخص‌های همکاری علمی:

تعداد کل همکاری‌های علمی در انتشارات علمی

تعداد و نسبت همکاری علمی یک دانشگاه با یک یا چند دانشگاه دیگر

تعداد و نسبت همکاری علمی یک دانشگاه با یک یا چند کشور دیگر

تعداد و نسبت همکاری علمی یک دانشگاه با یک یا چند سازمان صنعتی دیگر

تعداد و نسبت همکاری علمی یک دانشگاه با موسسه‌های تا شعاع فاصله کمتر از 100 کیلومتری

تعداد و نسبت همکاری علمی یک دانشگاه با موسسه‌های تا شعاع فاصله بیشتر از 5000 کیلومتری

شاخص‌های جنسیتی:

تعداد مؤلفان و نویسندگان دانشگاه

تعداد نویسندگان زن و مرد دانشگاه

تعداد نویسندگان با جنسیت نامعلوم دانشگاه

تعداد نویسندگان مرد دانشگاه و نسبت نویسندگان مرد به کل نویسندگان و نویسندگان زن و مرد

تعداد نویسندگان زن دانشگاه و نسبت نویسندگان زن به کل نویسندگان و نویسندگان زن و مرد

در آخرین ویرایش رتبه‌بندی دانشگاه‌های برتر دنیا سال 2019 ،26 دانشگاه ایران حضور دارند. واحد علوم و تحقیقات تهران در آخرین ویرایش سال 2019 در این رتبه‌بندی از نظر شاخص‌های همکاری علمی، تأثیر علمی و دسترسی آزاد رتبه 590 658 جهانی و رتبه 9 12 کشور را کسب کرده است که نسبت به سال گذشته در سطح بین‌المللی ارتقا 68 پله‌ای داشته است.  در بین دانشگاه‌های کشور سه پله ارتقا داشته است. در آخرین ویرایش این رتبه‌بندی دانشگاه علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در شاخص جنسیتی در رتبه 754 بین‌المللی و رتبه 17 ملی را کسب کرده است.

همچنین در آخرین ویرایش رتبه‌بندی موضوعی لایدن سال 2019 واحد علوم و تحقیقات در حوزه‌های موضوعی علوم کامپیوتر و ریاضیات رتبه 315 بین‌المللی و رتبه هشت ملی، در علوم فیزیکی و مهندسی رتبه 352 بین‌المللی و رتبه هشت  ملی، در علوم حیات و زمین رتبه 534 بین‌المللی و رتبه هفت ملی در حوزه علوم اجتماعی و انسانی رتبه 709 بین‌المللی و رتبه چهار ملی و در حوزه علوم زیست پزشکی و سالمت رتبه 766 بین‌المللی و رتبه 9 ملی را کسب کرد.

نظام رتبه‌بندی یو اس نیوز

 یکی از نظام‌های رتبه‌بندی دانشگاه‌ها، رتبه‌بندی دانشگاه‌های یواس نیوز است که از سال 2014 به صورت سالانه منتشر می‌شود.  در جدیدترین ویرایش این رتبه‌بندی سال 2020، هزار و 500 دانشگاه برتر از 81 کشور معرفی شده‌اند. این رتبه‌بندی انجام شده بر اساس 13 معیار کلیدی است. یواس نیوز با استفاده این معیارها سعی دارد تا کیفیت آکادمیکی هر دانشگاه را در ابعاد مختلف اندازه‌گیری کند. منابع گردآوری اطلاعات این رتبه‌بندی پیمایش اشتهار علمی «تامسون رویترز»، پایگاه تامسون رویترز این سایتس Incites Reuters Thomson و نمایه نامه استنادی وب آو ساینس است.

بر پایۀ ویرایش 2020 رتبه‌بندی بهترین دانشگاه‌های جهان یو. اس. نیوز دانشگاه آزاد اسلامی بعد از دانشگاه تهران در میان 500 دانشگاه برتر جهان و 70 دانشگاه برتر آسیا قرار گرفت. همچنین 31 دانشگاه ایرانی در میان دانشگاه‌های برتر جهان جای گرفته‌اند. در جدول زیر، امتیاز کل و رتبه‌های ملی و جهانی 10 دانشگاه برتر ایرانی آمده است.

بر پایه رتبه‌بندی موضوعی این نظام، دانشگاه آزاد اسلامی  در 6 رشته موضوعی مهندسی مکانیک، ریاضی، مهندسی برق و الکترونیک، علوم کامپیوتر، شیمی و فیزیک برترین رتبه کشور را کسب کرد. دانشگاه آزاد اسلامی در رشته مهندسی مکانیک رتبه پنج بین‌المللی، در رشته ریاضی رتبه 29 بین‌المللی، در رشته مهندسی برق و الکترونیک رتبه 93 بین‌المللی، در رشته علوم کامپیوتر رتبه 110 بین‌المللی، در رشته شیمی رتبه 121 بین‌المللی و در رشته فیزیک رتبه 235 بین‌المللی را کسب کرد. همچنین دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه‌های علوم کشاورزی با رتبه بین‌المللی 84، مهندسی عمران با رتبه بین‌المللی 35 و مهندسی با رتبه بین‌المللی 44 بعد از  دانشگاه تهران رتبه دوم کشور را کسب کرد.

در حوزه علوم گیاهی و دامی با رتبه 432 بین‌المللی بعد از دانشگاه‌های تهران و تربیت مدرس رتبه سوم ملی را کسب کرد. در حوزه زیست‌شناسی و بیوشیمی با رتبه بین‌المللی 466 ،بعد از دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، تهران و علوم پزشکی شهید بهشتی رتبه چهارم ملی و در حوزه علم مواد با رتبه 225 بین‌المللی بعد از دانشگاه‌های تهران، امیرکبیر، صنعتی شریف و صنعتی اصفهان رتبه پنجم ملی را کسب کرد. در جدول زیر دانشگاه‌های برتر ایرانی در حوزه‌های موضوعی به همراه رتبه جهانی آنها آمده است:

نظام رتبه‌بندی سایمگو

 نظام رتبه‌بندی سایمگو در دانشگاه گراندا در اسپانیا از سال 2009 ،سالانه رتبه‌بندی 5 هزار دانشگاه و موسسه پژوهشی برتر جهان را در سه بخش پژوهش، نوآوری و وب‌سایت منتشر می‌کند. سایمگو دانشگاه‌ها را براساس عملکرد پژوهشی و در قالب مقالاتی که در نشریات معتبر بین‌المللی نمایه شده، ارزیابی و رتبه‌بندی می‌کند. منبع گردآوری داده‌های نظام رتبه‌بندی سایمگو انتشارات الزویر، پایگاه استنادی اسکوپوس، رتبه‌بندی مجلات سایمگو، گوگل، پایگاه ثبت اختراع اروپا و پرسشنامه پر شده توسط دانشگاه‌ها است. معیار ورود به ارزیابی این رتبه‌بندی انتشار حداقل 100 مقاله طی سال گذشته در نمایه‌نامه اسکوپوس است.

در آخرین ویرایش این رتبه‌بندی سال 2019 سایمگو قدام به رده‌بندی 6 هزار و 459 دانشگاه و موسسه تحقیقاتی دنیا کرده است. در این رده‌بندی سایمگو، ایران با 144 دانشگاه برتر در میان این جمع قرار گرفته که در این بین، 26 واحد دانشگاه آزاد حضور دارند.  دانشگاه  آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در رده 668 جهان و 16 ایران قرار گرفته است. در شاخص تحقیقات، واحد علوم و تحقیقات رتبه 378 را کسب کرد. این واحد دانشگاه آزاد در شاخص ابداعات رتبه 477 را از آن خود کرده است. این دانشگاه از منظر پایگاه سایمگو، در شاخص اجتماعی رتبه 215 در سال 2019 را کسب کرده است.

دومین واحد دانشگاه آزاد در این رتبه‌بندی که در رده 37 ایران و 717 جهان قرار گرفته، واحد خمینی‌شهر اصفهان است که با رده 371 در شاخص تحقیقات، رده 505 در شاخص ابداعات و رده 243 در شاخص اجتماعی جای گرفته است. این واحد برای اولین بار در رتبه‌بندی سایمگو حضور داشته است.

سومین واحد دانشگاه آزاد ، واحد لاهیجان با رتبه 423 جهان در سال 2019 در شاخص تحقیقات، سیری صعودی در شاخص ابداعات و کسب رتبه 470 در سال 2019 و سیری نزولی نسبت به رتبه 175 سال 2018 در شاخص اجتماعی و کسب رده 243 سال 2019 به‌طور کلی توانسته رتبه 733 جهان و پنجاهم را بین دانشگاه‌های ایران به دست آورد. دانشگاه آزاد واحد تبریز چهارمین واحد دانشگاه آزاد است که توانسته در رتبه‌بندی سایمگو جای  گیرد. این واحد در رتبه 734 جهان و 51 ایران قرار دارد.

همچنین واحد نجف‌آباد در رده جهانی 735 و رتبه ملی 52 ،واحد کرمانشاه در رده 743، رشت در رده 743، واحد قائم‌شهر رتبه 745، واحد شهرکرد رتبه 745 ،سنندج رتبه 757 ،واحد اراک رده 758 ،واحد ساری رتبه 763 ،واحد تهران جنوب رتبه 766 ، مشهد رتبه 768 ،کرج رتبه 769 ،یزد رتبه 771 ،واحد تهران شمال رتبه 780 ،شیراز رتبه 783 ،تهران مرکزی رتبه 783 ،شهرری 786 ،همدان رتبه 789 ،قزوین رتبه 794 ،واحد اصفهان(خوراسگان) رتبه 796 ،ارومیه 803 ،اهواز رتبه 806 و واحد مرودشت در رتبه 822 قرار گرفته‌اند.

نظام رتبه‌بندی وبومتریکس (Webometrics) وب‌سایت‌های دانشگاهی

 رتبه‌بندی وبومتریکس (وب‌سنجی) دانشگاه‌های دنیا در سال 2004 توسط آزمایشگاه سایبرمتریک، واحدی از انجمن ملی تحقیقات اسپانیا، بر اساس شاخصی مرکب از چهار پارامتر تهیه شده است. در آخرین نسخه این رتبه‌بندی حدود 25 هزار دانشگاه دنیا براساس اطلاعات مبتنی بر وب آنها تحلیل شده است. این رتبه‌بندی که همه ساله در انتهای ماه‌های ژانویه و جوالی به‌روز می‌شود، یک مقیاس وبی برای دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی را فراهم آورده و میزان فعالیت علمی وبگاه‌های آموزشی را به‌صورت دورهای نشان می‌دهد.

اهداف وبومتریکس:

شاخص‌های وبومتریکس به این دلیل به وجود آمده‌اند که میزان توجه مؤسسات و دانشگاه‌ها را به نشر اینترنتی نشان دهد. به عبارت دیگر هدف اصلی این رتبه‌بندی حمایت از طرح‌های دسترسی آزاد به‌منظور افزایش انتقال علم و دانش تولید شده توسط دانشگاه‌ها به کل جامعه است. بنابراین هدف از این رتبه‌بندی ارزیابی طراحی وب سایت‌ها و میزان بازدید آنها نیست و در واقع رتبه مناسب برای یک دانشگاه تنها در صورتی امکان‌پذیر است که حضور آن دانشگاه در فضای مجازی، آیین‌های تمام‌نما از دانشگاه در فضای واقعی باشد.

بنابراین برخی از دانشگاه‌های با کیفیت آموزشی بالا ممکن است به دلیل عدم تمایل به سیاست‌های انتشار اینترنتی، در این نوع رتبه‌بندی جایگاه مورد انتظار را به دست نیاورند. یکی دیگر از اهداف این رتبه‌بندی، ارزیابی جهانی دانشگاه‌ها است و بدین منظور تالش شده است تا مؤسسات و دانشگاه‌های معتبر در همه کشورهای دنیا(توسعه‌یافته و در حال توسعه) ارزیابی شوند.

معیارهای رتبه‌بندی وبومتریکس:

در حال حاضر چهار شاخص اصلی به‌عنوان فاکتورهای ارزیابی وبومتریکس وجود دارد. در جدول زیر عنوان هر شاخص و درصد اهمیت آن بر اساس آخرین نسخه جوالی 2019  ارائه شده است.

در ویرایش اخیر وبومتریکس وب سایت 661 دانشگاه و موسسه آموزشی و پژوهشی از ایران مورد ارزیابی قرار گرفته است. وب سایت واحد علوم و تحقیقات با رتبه جهانی یک هزار و 461 ،رتبه 18 کشور و وب سایت واحد مشهد با رتبه جهانی هزار و 473 ،رتبه 19 کشور را کسب کردند.

پایگاه طلایه‌داران علم (ESI(Indicators Science Essential

این پایگاه یکی از پایگاه‌های استنادی موسسه اطلاعات علمی (ISI )است که با عنوان طلایه داران علم معرفی می‌شود. ای اس آی یک پایگاه رتبه‌بندی به شمار می‌رود، به عبارت دیگر در این پایگاه بر اساس داده‌های موجود در پایگاه وب آو ساینس و گزارش‌های استنادی مجله‌ها به رتبه‌بندی کشورها، موسسه‌ها، دانشمندان و مجله‌ها اقدام می‌کند. ای اس آی رتبه‌بندی‌های مذکور را بر اساس سه محور تعداد مقاله‌ها، تعداد استنادها و نسبت استناد به هر مقاله انجام می‌دهد.

علاوه بر آن این پایگاه مقاله‌های پراستناد و مقاله‌های داغ را نیز معرفی می‌کند. البته این پایگاه خدمات جانبی دیگری را نیز ارائه می‌دهد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به معرفی جنبه‌های پژوهش در هر رشته اشاره کرد. منظور از جبهه پژوهشی آن دسته از پژوش هایی است که مهم‌ترین موضوعات پژوهشی هر رشته را رقم زنده‌اند. تمامی رتبه‌بندی‌ها و خدمات این پایگاه به طور جداگانه در 22 گروه موضوعی و همچنین در تمامی حوزه‌های موضوعی ارائه می‌شود؛ همچنین رتبه‌بندی‌های این پایگاه به طور معمول هر دو ماه یک بار ارائه می‌شود که هر بار اطلاعات دوره‌های زمانی 10 ساله و 10 سال و چند ماهه را مالک قرار می‌دهد.

در آخرین ویرایش منتشره شده از سوی پایگاه علمی ESI رتبه تولید علم دانشگاه آزاد اسلامی در میان کشورهای دنیا با 9 پله صعود به جایگاه 109 جهان و رتبه اول کشور رسید. جایگاه دانشگاه آزاد اسلامی در پایگاه استنادی طلایه‌داران علم تامسون رویترز 1397 آبان 24 در به‌روزرسانی آخرین در (Essential Science Indicators (ESI به جایگاه 109 جهانی رسیده است، براساس این گزارش، آمار آخرین مقالات دانشگاه آزاد اسلامی 46 هزار و 961 مقاله است.

علاوه بر رشد کمی مقالات دانشگاه آزاد اسلامی در پایگاه (Analytics Clarivate (Science of Web نه‌تنها شاهد رشد ثبت مقاله‌های علمی در این پایگاه استنادی هستیم، بلکه در کنار آن متوسط ارجاعات به مقاله‌های ثبت شده نیز افزایش پیدا کرده است. هم اکنون دانشگاه آزاد اسلامی در مقالات پراستناد 49.24 درصد و در مقالات داغ 74.19 درصد سهم مقالات ایران را به خود اختصاص داده است که این موضوع نشان‌دهنده نقش قابل توجه دانشگاه آزاد در مقالات داغ و پراستناد کشور است.

لازم به ذکر است که پیش از این طبق اعلام رسمی پایگاه تامسون رویترز در تاریخ 22 شهریور 1397 ،دانشگاه آزاد اسلامی با 46 هزار و 52 مقاله در جایگاه 115 جهان قرار داشت که هم اکنون با نه پله صعود به جایگاه 109 جهان رسیده است.

نظام رتبه‌بندی دانشگاه‌های جهان

 نظام رتبه‌بندی دانشگاه‌های جهان توسط University World for Center Rankings منتشر می‌شود و  یکی از نظام‌های رتبه‌بندی در امارت است که سالانه 2 هزار دانشگاه برتر جهان را با استفاده از شاخص‌های ارزیابی  معرفی می‌کند. اطلاعات مورد نیاز این نظام رتبه‌بندی از طریق وب‌سایت جایزه نوبل و دیگر جوایز علمی در حوزه‌های مختلف موضوعی، پایگاه استنادی وب آو ساینس، پایگاه جی سی آر و پایگاه کالریویتز آنالیتیکس گردآوری می‌شود. معیار ورود به ارزیابی این رتبه‌بندی داشتن تعداد زیاد مقاله‌های علمی در مجله‌های معتبر است.

شاخص‌های مورد استفاده در این نظام عبارتند از:

کیفیت آموزش: تعداد فارغ‌التحصیلان دانشگاه که موفق به کسب جوایز علمی بین‌المللی شده‌اند

اشتغال فارغ‌التحصیلان: تعداد فارغ‌التحصیلان دانشگاه که در شرکت‌های معتبر مشغول به کار هستند 

کیفیت اعضای هیئت علمی: تعداد اعضای هیئت علمی دانشگاه که موفق به کسب جوایز علمی بین‌المللی شده‌اند 

کیفیت پژوهش:

 تولیدات علمی: تعداد مقالات پژوهشی دانشگاه که در مجالت معتبر منتشر شده است 

انتشارات با کیفیت بالا: تعداد مقالات پژوهشی دانشگاه که در مجالت با کیفیت منتشر شده است

تأثیرگذاری: شمار مقاله‌های منتشر شده در نشریه‌های تأثیرگذار

استنادها: تعداد مقالات دانشگاه که در بین مقالات پراستناد قرار دارند

در گزارش برترین دانشگاه‌های سال 2019-2020 در رتبه‌بندی دانشگاه جهان نام 39 دانشگاه ایرانی آمده است. این گزارش حاکی از آن است که دانشگاه آزاد اسلامی با امتیاز 6.74 رتبه 464 جهانی و رتبه اول در سطح کشور را داراست. 

انتهای پیام/4021/

منبع: آنا

کلیدواژه: دانشگاه آزاد اسلامی رتبه بندی رتبه بندی شانگهای سایمگو رتبه بندی علمی دانشگاه های جهان نظام رتبه بندی لایدن نظام رتبه بندی وبومتریکس نظام رتبه بندی دانشگاه های جهان جایگاه دانشگاه آزاد اسلامی تعداد فارغ التحصیلان دانشگاه نظام رتبه بندی دانشگاه ها رتبه بندی دانشگاه نظام رتبه بندی سایمگو دانشگاه برتر جهان رتبه بندی وبومتریکس استفاده از شاخص ارزیابی و رتبه بندی آخرین ویرایش واحد علوم و تحقیقات شده توسط دانشگاه ها بین المللی دانشگاه نویسندگان زن و مرد نظام رتبه بندی رتبه بین المللی نظام های رتبه بندی بعد از دانشگاه مورد ارزیابی قرار رتبه بندی شانگهای واحد دانشگاه آزاد بین المللی و رتبه رتبه بندی موضوعی جایگاه 109 جهان گردآوری داده دانشگاه های برتر دانشگاه های جهان معتبر بین المللی رتبه بندی کیو اس استنادی اسکوپوس رتبه بندی شاخص تحقیقات دانشگاه آزاد ترین دانشگاه ها شاخص اجتماعی دانشگاه و موسسه علمی بین المللی حوزه های موضوعی اعضای هیئت علمی طلایه داران علم مقالات دانشگاه کشور را کسب کسب کرده یکی از نظام دانشگاه ها علوم کامپیوتر تامسون رویترز دانشگاه ایران ملی را کسب دانشگاه تهران رتبه بندی دانشگاه ها هزار دانشگاه تعداد مقالات مورد استفاده رتبه بندی ها حوزه علوم دانشگاه ها رتبه بندی رتبه بندی رتبه بندی رتبه بندی کیفیت آموزش رتبه بندی جدول زیر جایزه نوبل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۸۷۸۳۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۰۰ رشته در دانشگاه آزاد اسلامی کردستان تدریس می شود

به گزارش خبرنگار حوزه استان‌ها خبرگزاری تقریب؛ قباد میمنت آبادی در جلسه شورای استانی دانشگاه آزاد اسلامی کردستان که با حضور قائم مقام رئیس دانشگاه آزاد اسلامی کشور در سنندج برگزار شد، با تبریک روز معلم اظهار داشت: در آستانه ۲۲ اردیبهشت ماه مقام معظم رهبری سفری هشت روزه به استان کردستان داشتند که برکات بسیار زیادی داشت و مجموعه استان و دانشگاه آزاد اسلامی هم به تبع آن بهره مند شده اند.

وی افزود: رویداد دیگر، سوم خرداد به عنوان سالروز آزاد سازی خرمشهر را در پیش رو داریم. حضرت امام رحمة الله علیه فرمودند خرمشهر را خدا آزاد کرد و معجزه ای که در آن زمان توسط رزمندگان اسلام رخ داد.

وی در ادامه گفت: در طول دوران جنگ تحمیلی و از ابتدای انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس، استان کردستان ۵ هزار و ۵۳۵ شهید تقدیم انقلاب اسلامی کرده. طبیعتا بنیاد دانشگاه آزاد اسلامی و علم و دانش بر اساس خون شهیدان بنا نهاده شده لذا پاسداری و ارتقای آن وظیفه تک تک ماست. 

میمنت آبادی در ادامه بیان کرد: امسال به نام سال جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری شده است توقع این است که برای تحقق شعار امسال به صورت شعاری نگاه کنیم و بستری که می تواند مشارکت مردمی را به جنبش و تحرک وا دارد فراهم کنیم و در مجموعه آموزش عالی و دانشگاه ها این بستر فراهم هست تا این شعار سال و دیگر شعارها تحقق پیدا کنند چنانچه در زمینه بحث های درآمدی و بخش های دانش بنیان اقدامات و کارهایی صورت گرفته و همه دست در دست هم دهیم و در کنار همدیگر مسائلی که در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد را حل کنیم. 

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی کردستان تصریح کرد: استان کردستان در حوزه های کشاورزی،  صنعت و معدن ظرفیتهای خوبی دارد و در زمینه چابک سازی اقدامات خوبی در دانشگاه آزاد اسلامی کردستان انجام شده است و در کارنامه عملکردی بیست و هشت گانه همه واحدهای ما دو تا سه رتبه ارتقا پیدا کرده اند و رتبه دانشگاه آزاد اسلامی کردستان از سال گذشته ارتقا رتبه پیدا کرده و در زمینه جذب دانشجو هم در نیمسال اخیر ۱۳ هزار و ۳۴۲ نفر جذب شده است.

میمنت آبادی با اشاره به اینکه آمار آموزشیار نیز در نیمسال گذشته حدود ۱۵ هزار بوده است و تعداد آمار دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی کردستان در طول دو سال گذشته روند رو به رشدی داشته است، اظهار داشت: امسال نسبت به سال گذشته از نظر افزایش تعداد دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی کردستان ۳۴ درصد رشد داشته ایم و استان کردستان رتبه نخست را کسب کرد و استان سمنان با فاصله زیاد رتبه دوم را کسب کرد. 

وی خاطر نشان کرد: امسال ۶ هزار و ۹۲۴ نفر پذیرش دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی کردستان صورت گرفته که فقط ۵ هزار نفر آن ثبت نامی بوده است و مجموعا ۳۱۸ نفر اعضای هیئت علمی در سطح دانشگاه آزاد اسلامی کردستان وجود دارد و هم اکنون ۲۲ نفر دانشیار در دانشگاه آزاد اسلامی کردستان فعالیت دارند در حالی که سال گذشته فقط ۸ نفر دانشیار داشتیم و ۱۴ نفر به مجموع ارتقا یافته های ما افزوده شدند.

میمنت آبادی به اجرای طرح دستیار آموزشیار که اکنون در حال اجراست اشاره کرد و گفت: در همین راستا مشکلاتی وجود دارد و فقط توانستیم تعدادی افراد حق التدریس را جذب کنیم و از صد در صد ظرفیت به عنوان دستیار آموزشیار استفاده کرده ایم.

وی بیان کرد: دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی در استان کردستان در بیش از ۳۰۰ رشته آموزشی در مقطع کاردانی،  کارشناسی، دکترای عمومی و دکترای تخصصی (که در حدود ۴۰ رشته مجوز تحصیل دارد در ۲۶رشته) مشغول به تحصیل هستند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامي کردستان افزود: در سال گذشته هشت رشته به رشته های دانشگاه آزاد اسلامی کردستان اضافه شد که پنج رشته آن در مقطع کارشناسی ارشد بوده است و در حدود دو، سه سال پیش جذب دانشجوی بین الملل نداشتیم اما در حال حاضر ۷۵ دانشجوی بین الملل در دانشگاه آزاد اسلامی کردستان مشغول به تحصیل هستند. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کسب رتبه پانزدهم دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در میان دانشگاه‌های ایران
  • کسب رتبه پانزدهم دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در میان دانشگاههای ایران
  • افزایش حضور دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی آسیایی تایمز ۲۰۲۴
  • دانشگاه فردوسی مشهد رتبه چهارم تولیدات علمی در فناوریهای سبز را به دست آورد
  • کسب رتبه پانزدهم دانشگاه امام خمینی (ره) در میان دانشگاه های کشور
  • دانشگاه اراک در میان برترین‌های آسیا قرار گرفت
  • دانشگاه تبریز در رتبه‌بندی آسیایی تایمز در جایگاه ۱۲۱ دانشگاه‌های آسیا قرار گرفت
  • رتبه نهم، پرمشتری‌ترین جایگاه جدول لیگ
  • ۳۰۰ رشته در دانشگاه آزاد اسلامی کردستان تدریس می شود
  • تعداد دفاتر تقریب به ۳۵ دفتر در دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور رسیده است